Ľudia si môžu horiacou sviečkou pripomenúť nenarodené deti

02.11.2022 Bratislava

Bratislava 2. novembra (TASR) – Ľudia si v stredu môžu horiacou sviečkou pripomenúť nenarodené deti. Hlavnou myšlienkou kampane Sviečka za nenarodené deti je nezabudnúť na deti, ktoré nemali možnosť narodiť sa, či už v dôsledku spontánneho alebo umelého potratu.

"Prostredníctvom zapálenia sviečky chceme ukázať podporu tým, ktorí trpia potratom, a zároveň sa snažíme viesť dialóg. Chceme tak pomôcť vytvárať spoločnosť, ktorá rešpektuje ľudský život od počatia po prirodzenú smrť a podporuje rodinu ako optimálne miesto vzniku a rozvoja ľudského života," vysvetlila predsedníčka Fóra života Marcela Dobešová. Heslom tohtoročnej kampane je Tichá spomienka v nežnom plameni. "Chceme upriamovať pozornosť na to, že aj dieťa, o ktoré žena spontánnym či umelým potratom príde, zostáva navždy v jej spomienkach a srdci. Je potrebné hovoriť o bolesti a smútku, ktorými si ženy prechádzajú, aby sa s touto obrovskou stratou dokázali ľahšie vyrovnať," objasnil projektový manažér kampane Sviečka za nenarodené deti Damián Baránek.

Na cintorínoch, pri pamätníkoch nenarodeným deťom, ale aj v oknách obydlí, sa v stredu rozhoria symbolické sviece. Kampaň je možné podporiť napríklad kúpou sviečky či zapálením virtuálnej sviečky.

Na Slovensku vznikli v tejto súvislosti aj viaceré pamätníky nenarodeným deťom. "Vznikajú z impulzu občanov, prípadne aktivistov, smútiacich rodičov, niekedy z iniciatívy samosprávy alebo farnosti," uviedla pre TASR Andrea Žiaková z Fóra života. Ako doplnila, na Slovensku je okolo 68 pamätníkov nenarodeným deťom. Pamätníky za nenarodené deti sú rozmiestnené po celom Slovensku. Ľudia ich nájdu napríklad v Bratislave, Rajeckých Tepliciach, Holiciach, Hontianskych Trsťanoch, Stropkove, Námestove, Poproči, Svite či Lipanoch.
 

Vyberte región

mark